1. Lydredigering med Audacity

1.1 Lyd på nettet
Vil man arbejde med lyd på nettet, så bliver man, ligesom med billeder, nødt til at gå på kompromis.
Meget simpelt sagt fjerner jpg-formatet (inden for billedverdenen) en masse informationer, som man alligevel (næsten) ikke kan se. Er billedet komprimeret, så er det på en måde ødelagt: De fjernede informationer kan man ikke få tilbage igen. Et web-billede bliver aldrig et godt udgangspunkt for en tryksag (se mere under Manualer > The Gimp).

Det samme gælder for lyd: Komprimerer man en sang fra en CD til MP3 (lydens jpg), så fylder lydfilen mindre (= downloades hurtigere), men samtidig fjerner man informationer. Kvaliteten bliver ringere. Heldigvis har de færreste tilsluttet deres computer til et B & O anlæg. Så, langt de fleste hører lyden/musikken igennem et par multimediehøjttalere til et par 100 kroner. Eller igennem bærbarens indbyggede højttalere.
Er det vilkårene så vil de færreste nok høre forskel mellem original-CD´en og den komprimerede udgave: MP3 gør det ligesom jpg, ganske fremragende.

Men lydfilen er ligesom jpg-billedfilen på en måde ødelagt.

I denne manual vil vi fokusere på lydredigering med Audacity. Vi skal se på diverse filformater og hvordan man gemmer i det mest fornuftige format.
Endvidere skal vi optage et stykke speak (som du selv indtaler). Vi skal rense optagelsen for støj, talefejl mm. Og evt. optimere lydfilen ved hjælp af Audacity´s filtre. Til sidst skal vi se hvordan man kan tilføje baggrundsmusik.

1.2. Audacity på engelsk
Vi har igen valgt en ganske gratis Open Source løsning. Du kan downloade Audacity for både Mac og PC her:

http://audacity.sourceforge.net/download/

Når man starter Audacity, popper der en ganske entusiastisk hjælpelinkboks op, men alt det man klikker på fører til engelsksprogede websites. Det ville derfor være lidt nemmere med engelske menuer. Så kan vi finde funktionerne, skulle vi få brug for hjælp...

1 audacity1

Ligesom The Gimp registrerer Audacity styresystemets sprog. Men man kan til enhver tid skifte til et andet sprog, efter man har installeret programmet (i modsætning til i The Gimp).

Under: Redigér > Indstillinger... kan man ved punktet Brugerflade og Sprog skifte fra System til English.

 

1 audacity2


100% perfekt virker funktionen ikke endnu (der er stadigvæk lidt rester af dansk hist og her, som vi skal se hen ad vejen), men det meste er på engelsk nu.

 

 

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

DMC Firewall is a Joomla Security extension!