2. Lydformater og "optimering"

Lad os prøve at arbejde med en lydfil.
Du kan downloade den her:
www.ejail.dk/downloads/lydklip/1_musicSoundClip.zip.

1) Unzip den i din projektmappe.

Det drejer sig om en ganske regulær Windows wav-fil, som fylder 12,7 Mb. Det er ikke meget med de hurtige Internetforbindelser, som vi har i dag. Men det ville nu være godt at få den lidt ned i størrelse. Især hvis vi gerne vil bruge flere lydfiler på den samme hjemmeside.


2 audacity1


2) Åbn Audacity og åbn filen: File > Open

Audacity spørger nu om man vil åbne den originale fil, eller om man vil åbne en kopi af den originale fil. Der er altid risiko for at man kommer til at overskrive den originale fil med en udgave, som man måske har redigeret forkert. Men vi lover at passe på...

2 audacity2


3) Aktivér: Read the files directly from the original (faster) óg sæt flueben ved: Don´t warn again and always use my choice above.
4)
Klik op Open.

Vi har nu en grafisk fremstilling af musikfilen:

2 audacity3

Hvor er der to? Fordi den er stereo.
Man kan høre lydfilen ved at klikke på play-knappen øverst til venstre i Audacity´s Transport Toolbar. Her kan man også stoppe den igen og ”spole” tilbage.

2 audacity4

 

Lad os foreløbig bare eksportere lydfilen til et andet format og dermed optimere det til nettet.

(”Optimere” er en lidt besynderlig betegnelse i denne forbindelse, fordi man dybest set ødelægger filen. Men man kalder det en optimering fordi resultatet fungerer bedre på nettet).

5) Vælg: File > Export...

2 audacity5

Audacity foreslår det originale format: wav 16 bit PCM. Nederst til venstre i Audacity-vinduet kan man desuden se, at det drejer sig om en 44100 Hz.
Og det er CD-kvalitet: 44100 Hz, 16 bit stereo, PCM. En musikCD-afspiller kan ikke direkte læse dette format. CD-brændersoftwaren konverterer det derfor til standard audio-CD formatet CDDA.

De professionelle studier optager musikken i en langt højre ”sample rate” (96000 Hz eller højere) og også i en højere ”bit rate” (24 i stedet for 16 bit).
Det kan blive frygtelig teknisk, men der findes heldigvis et hav af informationer på nettet, hvis man er interesseret.
Vi nøjes her med at konstatere at audio-CD´er åbenbart indeholder lydfiler der i forvejen er komprimerede. Allerede her er man gået på kompromis med kvaliteten: Der skal jo kunne være en vis antal sange på en CD...

Vi skal komprimere yderligere. Det skal på nettet!

Klikker man på den lille pil til højre for ”Filtype” (her sniger det danske sprog sig ind, selvom vi havde sat programmets sprog til engelsk), så har man mulighed for at vælge MP3, som eksportformat.

2 audacity6

 Til højre for filformatet findes der en Options-knap til yderligere indstillinger:

2 audacity7

Audacity foreslår 128 kbps (Kilobits per second) som udgangspunkt: På et godt stereoanlæg vil man kunne høre at der er fjernet informationer her. Muligvis også på computeren, men her er man villig til at acceptere lidt mere: Vi er jo på nettet.

2 audacity8 

Lad os tage den bedst mulige lydkvalitet: 320 kbps og ægte Stereo i stedet for Joint Stereo (en MP3-fidus, der komprimerer Stereo-filer yderligere).

2 audacity9

6) Klik OK.

Man har nu mulighed for at tilføje nogle metadata. Har man komponeret sin egen sang, så kan man tilføje sine data til MP3-filen.
Den hopper vi over i denne omgang og klikker OK.


2 audacity10

Beskeden der følger, ser en anelse farlig ud. Men det er ikke galt: Audacity mangler et lille stykke software for at kunne konvertere filen til en MP3. Hvorfor tilføjer de det ikke bare til programmet? Fordi de ikke må!
De må ikke frit distribuere software som er beskyttet af patent (I dette tilfælde: Lame MP3 encoder).

Køber
man software, så følger det hele som regel med. Men da vi har at gøre med gratis software, så må vi gøre noget selv en gang imellem: Vi skal selv hente Lame.
Heldigvis har Audacity-programmørerne været så venlige at implementere en Download-knap, som fører til en hjemmeside hvor vi kan hente Lame til både Mac og PC.

2 audacity11

7) Download og installér LAME.

Man behøver ikke at lukke Audacity, men man bliver lige nødt til vælge Cancel i sin Locate Lame popup og eksportere MP3-filen igen. Programmet har husket de MP3-indstillinger, som man havde valgt.
Der er nu to filer i vores projektmappe:

2 audacity12
Fil-størrelsen er reduceret fra 12,7 Mb til 2,9 Mb.
Vi kan eksportere igen (den originale wav-fil er jo stadigvæk åben i programmet) og vælge 128 kbps - for at se hvor meget det betyder for filstørrelsen. Husk ikke at overskrive den forrige MP3. Nedenfor er den kaldt: 1_musicSoundClip2.mp3.

2 audacity13
Filstørrelsen er nu blevet til 1,16 Mb. På et godt anlæg begynder man at kunne høre MP3-komprimeringen, men lyden er stadigvæk OK. 

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

DMC Firewall is a Joomla Security extension!