3. Optagelse af ”speak” ved hjælp af Audacity

Når man skal optage tale på en computer, så har man brug for en mikrofon. Mange bærbare har en indbygget mikrofon, men det spørgsmålet om den er god nok til at optage med.
Desuden risikerer man, at computerens eventuelle lyde kommer med på optagelserne. Det er mest optimalt hvis den person, der skal indtale, sidder et pænt stykke fra computeren (helst i et andet rum). Så, en ekstern mikrofon kan bestemt anbefales.

3.1 Lydkort
Alle computere indeholder et lydkort eller lydmodul. Et lydkort er en printplade, der er skubbet ind i et ”slot” i computeren. Et lydmodul er en lille blok, der er loddet fast på bundkortet.
Lydkortet, eller lydmodulet indeholder en A/D converter (analog to digital converter), som konverterer det (analoge) speak-signal til digital data. Det indeholder også en D/A converter (digital to analog converter), som bruges til at afspille den indspillede data igen igennem højttalerne.

Der er stor forskel i kvalitet: Ejer man en Mac, så har man som udgangspunkt nogle gode converters (det betaler man så også for når man køber maskinen). Køber man en PC (især dem med lydmoduler), så kan det være en god idé at anskaffe sig et lidt mere professionelt internt eller eksternt lydkort.
Selvfølgelig alt afhængig af hvor professionelt man vil arbejde.
Priserne er ganske overskuelige i dag.

Det er lidt svært at sige noget generelt om hvor i maskinen mikrofonindgangen sidder (der er RIGTIG mange forskellige computere), så vi har lavet en lille kollage af diverse muligheder:

3 audacity1

1 + 2) Lyd ind- og udgangene på en bærbare. Som regel har man en mikrofonindgang plus en højttaler og en hovedtelefonudgang
3 + 4)
Lyd ind- og udgangene på bagsiden af en PC
5)
Lyd ind- og udgangene på en Mac
6)
Et internt PCI-lydkort
7)
Et eksternt USB-lydkort til den bærbare
8)
Et internt professionelt lydkort
9)
Et eksternt professionelt USB-lydkort


Forhåbentlig er der en gekendelig udgave imellem dem. Du skal bruge den (som regel lyserøde) mini-jack-indgang med mikrofonikonet.

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

Our website is protected by DMC Firewall!