1. Slideshow-software

Indtil videre kunne vi klare os med et enkelt Open Source program til både Mac og PC. Det viser sig dog ikke at være nemt at finde velfungerende slideshow-software til begge platforme.
Programmørerne fra den fremragende (Open Source) VLC-player er i gang med et meget interessant progam til redigering af video (som kan køre på både Mac og PC), men der kommer nok til at gå lidt tid før de har en stabil udgave. Man kan holde øje her: http://www.videolan.org/vlmc/.


Lige foreløbig bliver vi altså nødt til beskrive to forskellige programmer. Vi skal lave et slideshow med underlægningsmusik: Klik på PC-Slideshow (til venstre), hvis du har en PC. Eller Klik på Mac-Slideshow, hvis du har en Apple-computer.

1.1 Tilpasning af billedmaterialet
Du kan downloade materialet til slideshow-øvelsen ved at klikke her: www.ejail.dk/downloads/slideshow/slideshow_files.zip.

Zip-pakken består af 10 jpg-billeder og en lydfil. Unzip pakken til din projektmappe. I vores eksempel har vi lavet en mappe slideshow med to undermapper: originalfiler og filmbilleder. Det er nemlig en god idé, at gemme de efterbehandlede billedfiler i en ny mappe.

slideshow1 1
Billederne er for store. De er 953 x 502 pixel (den størrelse skulle bruges til et slideshow på www.faengslet2.dk).
Vi vil gerne bruge et Youtube-format, som er 640 x 360 pixel. Heldigvis har vi The Gimp!

1)
Åbn The Gimp og vælg: File > Open.
2) Åbn det første billede i projektmappen i Gimp.
3) Vælg Rectangle Select Tool i Toolbox.
4)
Sørg for at der er sat flueben ved Fixed (se nedenfor) og at Aspect ratio er valgt.
5)
Skriv: 640:360 i stedet for 1:1.

slideshow1 2
Når man nu tegner en selection/markering på billedet, så vil man kunne se, at den hele tiden beholder en bestemt størrelsesforhold (Aspect ratio).

6) Marker så meget som muligt af billedet.

slideshow1 3

Man kan se at oprindeligt ikke har det samme format som Youtube-formatet.
Man kan flytte rundt på markeringen ved at tage fat i midten af den.

7) Når du er tilfreds så vælg: Image > Crop to Selection.

slideshow1 4
Billedet bliver nu beskåret efter den markering, som man havde lavet. Men selvom vi havde valgt størrelsesforhold 640 x 360 pixel, så er det slet ikke sikkert, at billedet nu også har lige præcis den størrelse.
Man kan se det under Image > Scale Image...

slideshow1 5
Retter man det øverste tal (Width - 863 i vores eksempel) til 640, så skulle det nedeste tal (Height) gerne følge med: Skriver man 640 ved Width, så skulle Height gerne blive til 360.

- Det kan godt ske at der lige er en pixel for meget eller for lidt (f. eks. 640 x 361). I det tilfælde bliver man nødt til at åbne kæden til højre for tallene (ved at klikke på den) og rette 361 manuelt til 360. Billedet bliver så forvrænget en anelse (1 pixel) men det kan stort set ikke ses -

Billedet har nu den rette størrelse og skal nu bare eksporteres til filmbilleder-mappen.

8) Vælg: File > Export og gem billedet som jpg i den rigtige mappen. Vælg Quality 100.

slideshow1 6
Hov, Quality 100??? Men det skal jo på nettet... Skulle man ikke "optimere" det så meget som man nu kunne, for at formindske download-tid?
Nej, ikke lige i det her tilfælde: Vi skal lave en film, som skal se så godt ud som muligt og overlader det i sidste ende til Youtube at komprimere/optimere resultatet. Skulle vi bruge vores film i en anden forbindelse, så har vi stadigvæk vores superkvalitetsfilm.

9) Efter eksporten kan vi bare lukke billedet (Close without saving).
10) Gentag hele processen for de andre 9 billeder også.

Lad os prøve at samle billeder og lyd.
Som sagt: Klik på PC-Slideshow (til venstre), hvis du har en PC. Eller Klik på Mac-Slideshow, hvis du har en Mac.

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

DMC Firewall is a Joomla Security extension!