4. Justering af kontrast

Scanner man et billede i en fornuftig opløsning på en sådan nogenlunde moderne scanner, så skal der som regel ikke meget mere til end lidt justering af kontrast for at få et godt resultat.
Selvom vi har set at man skal begrænse sine mængder af pixel på nettet, så er det en god idé at scanne i f.eks. 300 eller 600 DPI for at få så mange informationer med som muligt. Billedet bliver i så fald temmelig stort (mange pixel) og tungt. Man man kan jo formindske det og optimere det til enhver tid i The Gimp.


Download øve-billedet her: www.ejail.dk/downloads/gimp_pics/4_keys.zip og åbn keys.jpg i The Gimp.

Under Colors i menuen finder man en række værktøjer til justering af farve, kontrast mm. Du kan prøve at lege med de forskellige funktioner for at se hvad de kan.

Et par eksempler:

4.1 Colorize
* Har man mange forskelligfarvede billeder og synes man at det bliver til en miskmask af farver på ens hjemmeside eller i ens tryksag, så kunne man vælge at tone dem. Her er funktionen
Colors > Colorize... et godt valg.

Gimp4 1

 Funktionen fjerner de eksisterende farver og erstatter den med den tone, som man har valgt.

- Hue (nuance/tone) er farven der bliver udgangspunktet
-
Saturation (mætning) bestemmer hvor meget Hue der skal bruges
-
Lightness gør billedet lysere eller mørkere

4.2 Curves
*
Colors > Curves er et interessant værktøj fordi det udover kontrast og farvejustering kan bruges til nogle spændende farveeffekter.

Gimp4 2

Man kan tilføje punkter til kurven og hive i disse punkter for at opnå diverse effekter. Et aktivt/sort punkt kan slettes ved at trykke DELETE på tastaturet.

4.3 Levels
* Den nemmeste måde at justere kontrast på er Colors > Levels

Gimp4 3

Histogrammet i Levels-boksen viser 255 små lodrette staver, der siger noget om lyset/ kontrasten i billedet.
Ved at hive i de tre skydere (fra venstre til højre: Mørke toner, mellemtonerne og lyse toner), kan man så optimere billedets kontrast.

Gimp4 4

Er man i tvivl om hvor meget man skal justere, så findes der en Auto-knap, man kan klikke på. Programmet finder så automatisk den bedste kontrastindstilling ud fra histogrammets informationer.
Der er forbavsende hvor godt selv den her Auto-funktion virker!

Copyright © 2011. All Rights Reserved - Horsens Museum 2011

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd